Hoe zit dat met Nederlandse goksites: zijn ze allemaal illegaal?

Hoe zit dat met Nederlandse goksites: zijn ze allemaal illegaal?

Ben je de afgelopen maanden op zoek gegaan naar Nederlandse goksites, dan is de kans groot dat je van een verwarrende reis terugkwam, want er is heel veel tegenstrijdige informatie over de toestand van online gokken in Nederland. Veel Nederlandse goksites, of ook wel Nederlandse online casino’s genoemd, beweren namelijk dat ze legaal zijn, of zullen met opzet onduidelijk zijn over de legaliteit van hun acties. De waarheid is eigenlijk niet zo fraai, want het is – voorlopig althans – nog steeds officieel verboden om vanuit Nederland online te gokken. Dat weinig spelers zich aan die regel houden en dat je nog steeds heel gemakkelijk goksites kan bereiken, wil wel zeggen dat er iets ernstig mis is met die hele wetgeving. Er is namelijk wel degelijk een grote vraag naar Nederlandse goksites en dat hoeft je eigenlijk te verbazen. Mensen hebben altijd al graag gegokt en het internet biedt aan de speler de mogelijkheid om eenvoudiger, voordeliger en sneller te gokken. Dat mensen op internet willen gokken is dus alleen maar logisch.

En toch is het nog steeds illegaal, maar daar kan misschien in de toekomst verandering in komen. Dat kan wel even duren, want het is natuurlijke niet gemakkelijk om alle Nederlandse goksites op een eerlijke en betrouwbare manier te reguleren. De Nederlandse overheid -en dan in het bijzonder de de Wet op de Kansspelen (WOK)- is al jarenlang van plan om zo’n systeem op te richten, maar ze willen er zeker van zijn dat ze hun wetgeving niet tot misbruik kan leiden en dat de speler goed beschermd is. Dat houdt ook in dat het risico op gokverslaving geminimaliseerd moet worden, want gokverslaving is ernstig probleem dat je niet mag onderschatten.

Waar zijn de huidige goksites gevestigd?

De meeste Nederlandse goksites die je vandaag op internet vindt, worden uitgebaat vanuit het buitenland, in landen waar de wetten voor kansspelen wat milder zijn. Het gaat vaak om plaatsen als Malta en Gibraltar, waar grote kansspelbedrijven hun thuisbasis hebben. Dit zijn meestal bedrijven die over heel de wereld actief zijn en al een jarenlange reputatie hebben opgebouwd. Zo’n goksite kan je dus – hoewel het in principe illegaal is om erop te spelen in Nederland – best wel vertrouwen.

Vanaf januari 2015 zou de wet die Nederlandse goksites legaal maakt, de wet “Kansspelen op Afstand”, van kracht moeten gaan. Dankzij die wet zal je op bepaalde Nederlandse goksites, die door de overheid zijn goedgekeurd, legaal kunnen gokken.