Legaal online gokken op sportwedstrijden weer een stap dichterbij

Legaal online gokken op sportwedstrijden weer een stap dichterbij

Het zijn ‘babysteps’, maar we komen weer iets dichterbij een Nederland waarin je legaal online een gokje kunt wagen. Ditmaal gaat het om gokken op sportwedstrijden. Een groot probleem in deze branche is het zogenaamde ‘match fixing‘. Criminelen die wedstrijden beïnvloeden en daar vervolgens goud geld mee verdienen door erop te gokken. Vooral simpele weddenschappen als ‘een dubbele fout bij tennis’ of ‘de eerste kaart bij voetbal’ zijn zonder heel veel moeite te manipuleren. Dit soort weddenschappen kunnen echter online wel veel geld opleveren. Heel lucratief dus voor criminelen met de juiste invloed op bepaalde spelers. Om sporters in Nederland echter te beschermen komen de VVD en PVDA nu met voorstellen in de Tweede Kamer om dit soort weddenschappen in Nederland (bij toekomstige Nederlandse online bookmakers) niet toe te staan. Wedden op ruststanden en eindstanden en winnaars van toernooien of topscorers is geen probleem, omdat dit veel moeilijker te manipuleren is.

De KNVB en Sportkoepel NOCNSF scharen zich achter de voorstellen van de PVDA en VVD. Operationeel directeur van de KNVB: “Het belangrijkste is dat niet criminelen, maar de voetballers op het veld het wedstrijdverloop bepalen. De voorstellen die er nu liggen, dragen daaraan bij. We moeten samen zorgen dat het voetbal geen kansspel wordt.” En algemeen directeur Gerard Dielessen van NOCNSF: “De desastreuze impact van matchfixing onderstreept het belang om bij de regulering van online kansspelen goede maatregelen te nemen om de integriteit van sport te beschermen.”

Onze kijk hierop

Eigenlijk maakt dit allemaal helemaal niets uit. Het is prima dat de PVDA en de VVD met deze voorstellen komen en we verwachten ook dat iedereen het hier helemaal mee eens is. Maar hoe moet dit criminelen tegenhouden als je bij andere bookmakers in het buitenland wel gewoon op dit soort zaken in kunt zetten?

Wat wel fijn is, is dat er eindelijk weer eens wat lijkt te gebeuren op het gebied van legaal online gokken in Nederland. We staan echt versteld van het trage tempo en als er in de loop van 2016 geen legale online goksites in het Nederlands beschikbaar komen voor die 800.000 Nederlanders die graag online gokken, dan moet de politiek zich schamen. Binnen de EU zijn nog maar een paar landen waarin er op het gebied van online gokken nog altijd niets is geregeld. En Nederland hoort daar dus nog altijd bij… Schandalig…