Mogelijk blokkering betaalverkeer naar illegale goksites

Mogelijk blokkering betaalverkeer naar illegale goksites

Afgelopen week was er weer nieuws op het gebied van de strijd van de Kansspelautoriteit tegen de illegale goksites. Zoals iedere bezoeker van onze website waarschijnlijk wel weet zijn er op dit moment nog steeds geen licenties voor het aanbieden van online gokken in Nederland. Alle huidige aanbieders worden dan ook bestempeld als illegaal. Toch heeft een grote groep van deze aanbieders zich aangepast naar de regels van de KSA. Deze eist namelijk van alle goksites, als zij tenminste kans willen maken op een licentie in de toekomst, dat ze zich niet nadrukkelijk op Nederlandse spelers richten. Zo mogen ze dus geen nl-domein gebruiken en mag de website ook niet in het Nederlands zijn. Daarnaast mag er geen reclame worden gemaakt op tv, radio en geschreven media.

De goksites die zich aan deze regels houden zullen dus mogelijk in de toekomst legaal kunnen worden. Goksites die echter doorgaan met het gebruiken van een nl-domein of de Nederlandse taal op hun site komen op een zogenaamde ‘zwarte lijst’. De KSA zal er zoveel mogelijk aan doen om deze goksites nu en in de toekomst te blokkeren zodat er een eerlijke markt ontstaat voor de goksites die wel de regels opvolgen.

Blokkeren goksites

In België bestaat al een licentie systeem voor online gokken. Illegale aanbieders, sites zonder vergunning, komen op een zwarte lijst en worden algeheel geblokkeerd. Belgen komen dan dus op een zwarte website of worden automatisch doorgestuurd naar een legale aanbieder als ze het domein intypen van een illegale aanbieder. De kans dat dit algeheel blokkeren ook in Nederland gaat gebeuren wordt klein geacht. Dus gaat de KSA nu op zoek naar andere manieren.

Eén van de manieren die voor de hand ligt en waar nu dan ook gesprekken over worden gevoerd is het blokkeren van betaalverkeer naar goksites die op de zwarte lijst van de KSA staan. Aangezien het grootste gedeelte van de Nederlandse gokkers iDeal gebruiken probeert de KSA nu een deal met de banken te sluiten om betalingen aan goksites te voorkomen. Als goksites namelijk geen iDeal aanbieden verliezen zij al een groot gedeelte van de Nederlandse spelers.

"iDeal is onder Nederlanders de meest gebruikte manier om geld te storten bij goksites"

“iDeal is onder Nederlanders de meest gebruikte manier om geld te storten bij goksites”

De banken staan hier wel voor open blijkt nu. Zij willen echter ook dat andere betaalmogelijkheden ‘meedoen’. Spelers kunnen namelijk op heel veel manieren geld storten bij goksites. De banken willen dan dus ook dat die andere opties meewerken aan deze blokkering. Dus ook bijvoorbeeld creditcards, internetbetaalrekeningen en paypal. Of de KSA dit echter voor elkaar gaat krijgen betwijfelen wij. Ook in het verleden zijn hier namelijk al eens stappen voor ondernomen en dit strandde altijd zonder enig significant resultaat.

Conclusie

Wij verwachten dus niet dat er de komende maanden iets gaat veranderen. In ieder geval niet totdat er definitief een nieuwe Wet op de Kansspelen is en de eerste legale goksites beschikbaar zijn. Zodra dit namelijk het geval is zal de KSA illegale goksites wel moeten kunnen weren. Anders blijven alle huidige aanbieders gewoon doorgaan met wat ze doen en ontstaat er oneerlijke concurrentie.

*UPDATE* De KSA sluit mogelijk binnenkort toch een overeenkomst met de banken voor het blokkeren van stortingen op illegale goksites. Deze blokkering kan mogelijk al voor het voorjaar van 2014 in werking treden meldt Gratisgokker.com >>